Az oregánóról Az oregáno szurokfűként vagy vadmajoránnaként is ismert fűszer- és gyógynövény. Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző, gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva. Sajátos íze a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növ
A babérlevelet használják levesek, hal- és paradicsomos ételek, főzelékek, szószok, mártások készítéséhez, és savanyúságok eltevésénél is. Mivel a levél jellegzetesen aromás, túladagolásával vigyázni kell, mivel kesernyés íze elronthatja az ételt. Fűszerként nem csak a levelet, hanem a termésének őrleményét is hasznosítják fűszerkeverékekbe, illetve mártásokba is. A babért a főzés utolsó szakaszában tegyük az ételbe, mert kesernyéssé teheti azt. Az egyik legrégebben használt fűszernövényünk. Étvágyjavító