A birsalma és a birskörte nagyon egyedi gyümölcs. Illata kábító, íze utánozhatatlan. Itthon nem olyan népszerű mint külföldön. Kicsit tartanak tőle az emberek. Magas a pektintartalma, gyümölcshúsa kemény, alkalmanként fás is. Nyersen nem szoktuk fogyasztani. Az enyhén zöldes árnyalatú birs megérlelhető a szobában utóéréssel. A birs héján a pihék illóolajokat tartalmaznak, amelyek jelentősen befolyásolják a lekvár illatát, ízét. A héja nagyon értékes, közvetlenül alatta található a legtöbb pektin. Kompótna
Nem csak szép, de gyógyít is!: Pakisztáni tudósok kimutatták, hogy a Viola odorata (illatos ibolya, lila ibolya) gyulladásgátló hatásának köszönhetően csökkenti a mandulagyulladás és a mandula körüli tályog megjelenésének kockázatát.
Kár hogy nincs medvénk, segíthetne szedni a málnát! A málna nagyon finom, lédús, édes, jóízű, egyedülálló aromájú. Érési ideje fajtától függően július közepétől, novemberig tart. Az őshonos félcserje itthon hegyvidéken, főleg a bükkösök erdőirtásain él. A málna nagyon érzékeny, könnyen törik. Egyszerre kisebb adagokat teszek el belőle, mert a málnadzsem gyorsan elveszti zamatát, színét.
Nem csak szép, de gyógyít is!: Pakisztáni tudósok kimutatták, hogy a Viola odorata (illatos ibolya, lila ibolya) gyulladásgátló hatásának köszönhetően csökkenti a mandulagyulladás és a mandula körüli tályog megjelenésének kockázatát.
A dobogós, befutó, az örökzöld, legsokoldalúbb, magvaváló gyümölcsünk a szilva. Hogy lehetne élni szilvapálinka nélkül? És a szilvásgombóc, fahéjas cukival? A barátom füle? Az otthonkás nagymama ősrégi receptje a lekvárhoz? A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Mintegy kétezer alfaja ismert... Egyetlen fáról 30 kiló szilva is szedhető! Egy szép fonott kosár a kezünkbe, egy mosoly a párunkra és máris indulhatunk a kertbe szi
Szederbokornak de szúr a szára, ezernyi tüske vigyáz reája. Vigyáz az édes, finom szederre, az arra járó nehogy leszedje. Hiába védi, hiába óvja, bemászom én a szederbokorba. Ha tüske szúr is, fogom a vedret, s színültig töltöm belé a szedret." Hmmm finomság, szeder lekvár hagyományosan és levendulával ízesítve!
Ha jön az ősz, jön a körte! A körte is Ázsiából származik, de nagyon szereti Magyarországot is. A magyar ember pláne szereti a belőle készült pálinkát. Önmagában is finom desszert lehet, de jóleshet elrágcsálni egyet-egyet kandalló mellett a téli napokon. A körte utóérő, így a dzsemkészítés előtt néhány napig szobahőmérsékleten kerülgetjük egymást. A körte kevés gyümölcssavat és pektint tartalmaz, hamar bebarnul, így mindig használok hozzá egy kis citromlevet.
Palackba zártuk a nyári napfény utolsó sugarait. Porondon a szilva!
Amíg a gyerekek édesen "alszanak" készül a körömvirág szörp. Gyönyörű színek, jó kedv, vidámság!
Lekvárjaim közül a legfinomabb, legegyedibb a szőlőlekvár. Kizárólag az Othello-szőlőt használom, nem azért mert Döbröcén, a szomszéd faluban abból van a legtöbb, hanem mert leginkább ez alkalmas lekvárnak. Megy is a harc, hogy idén mi legyen több, a bor vagy a lekvár? Illata egyedi, mámorító, nem hasonlít semmihez. Állaga, húsa és a színe az, amelytől kiválóan alkalmas dzsemnek, lekvárnak. A gyümölcsök "kékfestője"! Színe mélylila, kékes egyébként mindent megfog. Napokig súrolhatod a kezed, fogad. Teszek
A fő klasszikus a cseresznye! Lassan lehet fürdőruhában lenni, fára mászni, vagy megkérni a férjemet hozza már ide a létrát! Természetesen a friss cseresznyét élvezzük a legjobban, és örömet okoz, hogy a magját jó messzire köphetjük. A cseresznyét éretten kell leszedni, mert nem utóérő. Hazánkban őshonos, terem belőle bőven. Minél feketébb, annál magasabb az aromatartalma. A mai gyümölcs őse a vadon termő madárcseresznye volt, ennek nemesítéséből jött létre a mai roppanós, zamatos, fülre akasztható fajta.
Az illatos földieper a nyár előfutára. Ha valódi kulináris élvezetre vágyunk, az eper esetében különösen fontos az érés ideje. A napjainkban termesztett földieper őse az erdők mélyén vadon termő szamóca. Zamatát tekintve a szamóca a gyümölcsök koronázatlan királynője!
Éljen a ribiszke! Úgy tartják, a savanyú íz jókedvre derít! A ribiszke nagyon jól kocsonyásodik, és piros színe még jobban kiemeli a többi piros színű gyümölcsöt, ezért bátran kombinálom őket. A ribizliszedés megnyugtató: bokorról bokorra járni, közel hajolni a növényhez, rászólni a gyerekekre, hogy még mennyit elhagytak a levelek között, amit nem vettek észre.
A jellegzetes aromájú fűszernövény, mellyel gyakran találkozhatunk fogkrém, cukorka, rágógumi ízesítőjeként, hiszen frissít és fertőtlenít. Élénkítő, frissítő hatással van a szervezetünkre, serkenti az agyműködést és antibakteriális hatása is van. Hálás növény, mint a citromfű, gondozást nem igényel és ha nem vigyázunk az egész kertet birtokba veszi.
A szép koronájú illatos virágú népiesen szálfának, szádokfának is nevezett hárs sokfelé díszít parkokat, utcákat. A méhek zsongásától hangos fa intő jel, hogy aki még nem tette, annak még van egy kis ideje a hervadás előtt. Időigényes folyamat a fát megfosztani illatos kis virágaitól, de érdemes foglalkozni vele, mert egy különleges, a hőségben szomjat oltó, nem tolakodó szörp lesz a végeredmény, mely a nagymamánál töltött nyári szüneteket idézi fel bennem. Jótékony hatását a téli hónapokban, megfázás, me