Nem múlhat el a tavasz bodza szüret nélkül. Május végén a levegőt elárasztja a bódító, édes bodzavirág illat, kezdődik a szörpfőzés. Felkaroljuk a kis kosarunkat és belevetjük magunkat a hívogató fehér tányérok begyűjtésére, már maga a szedése is kikapcsolódás. Falun minden második háznál készítenek szörpöt, mégis egy ritkaságnak számít és sokan keresik az egyszerűsége, zamatossága miatt. A bodza szépsége nem hivalkodó, inkább otthonos, vázába ritkán kerül, de hordoz valami mélyen nőieset, gyógyítót, olta
Az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy, fűszer és dísznövény. Régen a levendulát a nagyanyáink kizárólag csak molyirtásra használták, mára viszont a lila virágok üdítő illatának, ínycsiklandozó ízének köszönhetően, népszerűsége jelentősen megnőtt. Egyik személyes kedvencem, hiszen nem túl igényes, kartevői nincsenek és pillangó csalogató, ami miatt már kezdetek óta szeretek. A szörp belőle elegánsan levendulás, tökéletes frissítő lehet egy fárasztó nap után, mely megnyug