Rebarbara Levélnyeléért termesztett évelő zöldségféle, melyből kompótot, levest készíthetünk. A 3. évtől igen gazdag termést ad. Értékes kora tavaszi vitaminforrás. Magvetés ideje: május-június Érési ideje: március-október
Kiskert a balkonon, dézsába, cserépbe és minden kertfelületre! Korai (30 napos) óriás vaj típusú hónapos retek. Gumója gömbölyű, nagy, élénkpiros, és fehér színű. Rendszeresen öntözve pudvásodásra és repedésre nem hajlamos. Az egyenetlen vízellátás minden fajtánál a gumók felrepedését váltja ki.
Savanyításra és tárolásra alkalmas fajta! Három típusa ismert: rövid torzsájú (130 napos), a középhosszú illetve a hosszú torzsájú (140-150 napos tenyészidejűek). Közepes termőképességű, jól tárolható fajta. Kevés és kicsi külső levelei simák, merev állásúak, kerekded alakúak.
A magyar konyha legrégibb fűszere 30-40 cm magas, dúsan elágazó, egyéves növény. Meleg- és fényigényes. Felhasználás: Használhatjuk levesekhez, főzelékekhez, különféle húsokhoz, vadételekhez, egyes tésztafélékhez stb. Teája idegnyugtató, köhögéscsillapító, étvágygerjesztő, szélhajtó hatású. A magas vérnyomásúak azonban mérsékelten használják.
Retek - Francia reggeli Magvetés ideje: február-augusztus Érési ideje: március-október Gyors növekedésű, rövid tenyészidejű , régi, közkedvelt retek fajta. Tenyészideje 35-40 nap. Lombja kicsi, gumója hengeres, a héjszíne felül élénkpiros, alján fehér végződéssel. Nem pudvásodik, könnyen termeszthető fajta. Február-márciusban fóliába vessük, szabadföldbe áprilistól augusztusig. Sortávolság 20-25 cm, tőtávolság 2-3 cm. Vetésmélység 2 cm. Tenyészideje rövid, 32-35 nap.
Szabadföldi termesztésre ajánlott 85 napos tenyészidejű őszi retek. Gyökere fehér, hengeres, tompa végű. Jó körülmények között, laza, mélyen művelt talajban 35 cm-re is megnő. Bakhátas termesztésnél ennél hosszabb is lehet. Húsa finom, lédús, nem szivacsosodik.
Középkorai érésű szabadföldi konzervuborka. Kevert virágú, héja középzöld színű, apró fekete tüskés, szemölcsös. Termése keseredésmentes. Másodvetésre is alkalmas.
Császársapkaszerű kabakja égőpiros és zöldesfehér színű, a kiszélesedő csúcsi rész a termés 1/3-nál nagyobb.
Vastag húsú, kellemes csípős ízű! Szabadföldi termesztésre alkalmas, folyton növő fajta. Kellemesen csípős, vastag húsú, 40-45 g átlagtömegű bogyója savanyításra, friss fogyasztásra alkalmas.
Erős növekedésű, kétnyári dísz- és gyógynövény. A levél lándzsás, csipkés szélű, enyhén szőrös. 80-120 cm magas. Harang alakú, 3-4 cm-es, kissé csüngő virágai hosszú szárú fürtben nyílnak, fehérek, rózsaszínűek, belül piros pöttyözéssel. Pompás virágzata miatt kedvelt növény, de ne feledjük, hogy a növény és a magjai is mérgezők! A vetést ne takarjuk, a csírázáshoz.
Egyik legjobb ízű, korai fajta. Termése gömbölyű, 1-1,2 kg átlagsúlyú, héja cseres, húsa szalmasárgaVetés: melegigényes növény szabadföldbe csak a fagyveszély elmúltával, májusban vessük, 3-5 cm mélyen. A palántás termesztés növeli a koraiságot és kiegyenlített állományt eredményez. Vetőmagszükséglet: 3-5g/10 m. Helyrevetésnél fészkenként 2-3 szem magot vessünk, amit kelés után 1-2 növényre egyelünk.Térállás: sortávolság: 100 cm, tőtávolság 50 cm. Szedés: július-augusztusban.
Nagyon korai, hegyes, csípős hibrid! Folytonnövő, termése csüngő, sima fényes, halványzöld színű, érett állapotban piros. Bogyója nagy, 17-24 cm hosszú, 3,5-4,5 cm vállszélességű, tömege 80 g. Az év bármely szakaszában jól hajtatható.
Nagy termőképességű, késői fajta (120-130 nap) őszi szabadföldi termesztésre. A fej lapított gömb, 1,5-2,5 kg, világoszöld, tömör, repedésre nem hajlamos. Savanyításra, tárolásra ajánlott.
Középzöldből sárgára érő, hegyes erős típus. 12 cm hosszú bogyót nevel. Bőtermő szabadföldi fajta. Felfűzve, megszárítva, díszítésre, ételek ízesítésére egész évben használható.
Gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség! Balkonládában, cserépben is termeszthető. Friss levelei földimogyoróhoz hasonló ízűek. Salátákhoz, levesekhez, pizzák ízesítésére használják, a mediterrán konyhák jellegzetessége.