Mihail Bulgakov Kutyaszív című kisregényében Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések szaktekintélye szokatlan kísérletre vállalkozik, de az utcáról megmentett kutyán elvégzett operáció meglepő bonyodalmakat okoz – miközben az 1920-as évek Moszkvájában zajló történelmi kísérlet is folyamatosan abszurd helyzeteket szül. „Az embertelenség és az ostobaság elleni tiltakozás a végkicsengése ennek a briliánsan megírt, szatirikus alkotásnak.” (a művet színpadra állító Csíky Gergely Színház ismertetőjé
Az üzleti élet számos olyan helyzetet teremt, amelyet nem könnyű túlélni, de ha sikerül, akkor a tanulságok haszna mellett a sikerélmény jelenti a legnagyobb kincset. A könyv arra vállalkozik, hogy az év minden hetére kínáljon olyan, a valóságban megtörtént esetet, amely magyar vezetők története, és mások számára motiváló lehet. Az 52 hazai felső vezető pályafutása, vezetői múltja számos inspiráló élményt, kincset rejt – ebből kapunk ízelítőt a kötetben. Lapozzon bele a könyvbe! Tartalom Elősz
Egyre többen szeretjük a jó borokat. Szívesen kóstoljuk újra a már jól beváltakat, de örömmel fedezünk fel újakat, kevésbé ismerteket is. És hol fedezhetnénk fel a legkellemesebben a borokat, ha nem ott, ahol születnek, a szőlő közelében, a pincében, egy jó kirándulással, ízletes vacsorával egybekötve? A könyv 24 magyar borút csaknem ötszáz tagját mutatja be – a nagy nevek mellett az alig ismerteket is –, tartalmazza rövid bemutatkozásukat, szőlőfajtáik és boraik, kínált szolgáltatásaik felsorolását és
A XIX. század receptjei Czifray szakácskönyve majd 200 éves kora ellenére a legkevésbé sem csupán kultúrtörténeti érdekesség, hanem olyan hasznos alapmű a ma háziasszonyának, amelyből gasztronómiai szempontból hihetetlenül gazdag és eddig ismeretlen világ rajzolódik ki. A Magyar nemzeti szakácskönyv a XIX. századi magyar gasztronómia meghatározó műve: sokszor és nagy példányszámban adták ki. Az eredeti receptek szövegét a könnyebb használhatóság érdekében a mai helyesíráshoz igazítottuk. Czifray k
Németh Zsuzsána könyve a XIX. századi magyar gasztronómiát meghatározó szakácskönyvek egyike, melyben bemutatjuk a hajdani magyar konyha sokoldalúságát, elfelejtett ételeit. Az először 1835-ben Kassán megjelent szakácskönyv a XIX. századi magyar gasztronómiát meghatározó művek egyike. Az volt a célunk, hogy egy régi korba vezető, de ma is használható szakácskönyvet adjunk az olvasók kezébe, amellyel bemutatjuk a hajdani magyar konyha sokoldalúságát, elősegítjük néhány elfelejtett étel újrafelfedezés
„Budapestről az utazási könyvek azt írják, hogy gyönyörű ifjú hajadon a vén Duna partjain, és tavasszal ibolyaszaga van a városnak, mint a pesti korzó hölgyeinek; őszidőben Buda adja meg a város tónusát, lehulló vadgesztenyék kopognak a bástyasétányon, a méla csöndben áthallatszik a túlsó partról a kioszkbeli katonabanda muzsikája. Az ősz és Buda egy anyától születtek.” Krúdy Gyula mesél a városról, mely olyan, mint „egy érett korú Carmen, aki nem élhet szenvedély, szerelem és udvarlás nélkül”. A Gaszt
Simai Kristóf (1742-1833), a neves drámaíró, piarista szerzetes, tanár, akadémikus 1795 és 1799 között Körmöcbányán lejegyzett, több füzetből álló kéziratos receptgyűjteményéből született ez a szakácskönyv. A kézirat a Piarista Rend központi levéltárában maradt fenn. A szerző kiadásra szánta gyűjteményét, ahogyan ezt a munkájához írt Előbeszédben is megfogalmazta: „(...) helyesnek, sőt hasznosnak is találtam, hogy egy új, 's jó rendbe szedett szakácskönyvnek készítéséhez fogjak, (...)az ilyes kön
„Ez az ízig-vérig gyakorlatias és modern felfogásban megírt, alapos, szakszerű s jól olvasható könyv sokkal többet nyújt, mint amit a cím ígér. Így működik a modern világgazdaság -- lehetne a könyv alternatív címe azoknak, akik igényes magyar szakmai olvasmányra vágynak, de már nem feltétlenül ütnének fel tankönyveket. A szerzők nagy érdeme, hogy sikeresen próbálnak hidat verni a közgazdaságtan és az üzleti tudományok manapság egymástól talán eltávolodó, ám valójában mindinkább egymásra utalt szakterület
Az európai válsággócokat veszi sorra új könyvében Michael Lewis, a neves pénzügyi újságíró (akinek már több könyvét kiadta az Alinea Kiadó). Ironikus, gyakran meghökkentő történeteken keresztül mutatja be azt az – olykor csalással párosult – kapzsiságot és meggondolatlanságot, ami részvény- és devizapiaci válsághoz és országok fizetésképtelenség felé sodródásához vezetett. „A hitel nem csupán pénz volt, hanem kísértés is. Egész társadalmaknak adta meg a lehetőséget, hogy a jellemük olyan oldalát mutass
„Valamikor a Bakony, a Balaton, az Alföld, a Felvidék szolgáltatta azokat a szép mesemondásokat, amelyeken a magyarok lelke elmerengett.” Krúdy Gyula a régi Magyarország tájairól, hangulatairól, jellegzetes alakjairól, legendáiról mesél, s miközben megelevenednek „A régi Magyarország kísértetei”, érezzük, hogy „gyönyörű országnak gyönyörű illatai szálldosnak a levegőben”, és mi is azt kívánjuk, hogy „majd egy kupa bor mellett újra szépeket álmodhasson e tájon egy öreg költő”. A Gasztrohangulatok és
Nyakunkon az újabb válság. Vagy ez még mindig a régi? Ki tudja? Ahány közgazdász, politikus, elemző, annyiféle magyarázat. Teljes a bizonytalanság. Azt azonban már tapasztaljuk, a bajok elől mi sem menekülhetünk. És most mit tegyünk? Mi jön a válság után? Álomkapitalizmus vagy egy rémálom válik valósággá? Hogyan készüljünk az új időkre? Lehet egyáltalán erre készülni? Az első lépés, hogy szembenézünk a realitásokkal! Ebben segít Kocsi Ilona könyve, mely 18 vállalatvezető, szociológus, elemző vélemé
„Üzleti kézikönyvként használom” „Mint gyakorló vállalatvezető Kenesei Zsófia és Kolos Krisztina Szolgáltatásmarketing és -menedzsment könyvének előző kiadását a mindennapokban üzleti kézikönyvként használom, legyen szó akár a patikakártya megújításáról, akár egy kiegészítő szolgáltatás bevezetéséről vagy egy hűségprogram indításáról. Az elmúlt évtized gyakorlata számomra is bebizonyította, hogy pénzben megtérülő befektetés az ügyfeleknek nyújtott minőségi szolgáltatás. Ezért is örülök, hogy a szerzők
A kötet Philippe Aghion néhány fontos tanulmányán keresztül bemutatja, hogy a „teremtő rombolással” megvalósuló vállalati innováció hogyan járul hozzá a társadalmi jóléthez. Az innováció a kapitalista gazdaságok egy olyan alapvető fontosságú jelensége, amely nemcsak a vállalati versenyképesség és nyereségesség, de egyszersmind a gazdasági fejlődés meghatározója is. Philippe Aghion francia közgazdász, jelenleg a Harvard Egyetem professzora. Fő kutatási területe a szerződéselméletek és a növekedés. A köt
„Forradalmian új látásmód, mellyel jobban megérthetjük vállalatunk működését és megfelelő lépéseket tehetünk a teljesítmény fejlesztéséhez.‟ Herman Heyns, Accenture „Az üzleti élet teljesítmény- és sikercentrikus. Valódi elégedettséggel és felelősséggel csak úgy élhetünk, ha egyszerre működtetjük mások és saját javunkért. A Teljesítményprizma könyv szerzői (Andy Neely, Chris Adams, Mike Kennerley) mindannyiunknak segítséget nyújtanak abban, hogy jobban megértsük, felelősen és sikeresen kezeljük
A pénzintézeti szektor számviteli, illetve ahhoz szorosan kötődő prudenciális szabályozásának ismertetését vállalja magára Veres Judit és Gulyás Éva Bankszámvitel című könyve. A szerzők áttekintik a pénzügyi intézmények tevékenységének sajátosságait, kockázatait, s ehhez szorosan kötődően a pénzintézeti tevékenységhez kapcsolódó beszámolási sajátosságokat. A mérleg és az eredménykimutatás szektorra jellemző felépítése, s az egyes tételek tartalma is tárgyalásra kerül, külön kiemelve a speciális értékelési