Akik emlékeznek még nagyszüleink zamatos, lédús gyümölcseire gyakran visszasírják és máig keresik a régi korok gyümölcsfáit és bokrait. Ezért a fellelt régi gyümölcsfa fajták szaporításáról, kezeléséről és árusításáról én magam, Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök gondoskodom. Segíthetek?
Jellemző: ehető gyümölcs, édes gyümölcs, színes őszi lomb Tudományos név: Amelanchier spicata Hasonló név: nem ismert Magyar név: Fürtös fanyarka Származás: Észak-Amerika, Európa, Afrika Amiért szeretjük: édes, erdőkertben jól elhelyezhető gyümölcstermő növény, gyönyörű őszi lombszínnel Virágzás idő: tavasz végén május eleje Termőre fordulás: 2-3 év, Leírás: 2-3 méter magas bokor. Lombozata ősszel csodálatos színeket mutat. Tavasz végén május környékén sűrű fürtökben nyíló fehér virágai
Különleges, téli érésű, naspolyafajta Faj: Mespilus germanica Szármzása: ismeretlen, neve angol eredetre utal. Orosz nyelvterületen Szkoroplodnaja néven ismert. Minőségi értékmérő: különleges igényeket betöltő fajta Érés/ fogyasztási idő: őszi, Szentesi Rózsa után 5-10 nappal, karácsonyig fogyasztható Termőképesség: korán fordul termőre, bőven terem Termékenyülés: Leírása: gyümölcse majdnem gömbölyű, átlagos mérete 18-25 g. Héja a napos oldalon pirosló barna. Húsa a Szentesi rózsáéhoz képes
Ínyenceknek ajánljuk frissen fogyasztva, íze a sárgabarackéra emlékezetet. Származás: Érés idő: július vége – augusztus eleje Termékenyülés: részben öntermékeny Termőképesség: redszeresen és bőven terem Leírás: termése közepesen nagy méretű (30-45 g), megnyúlt alakú, hamvas sárga. Íze nagyon kellemes, édes. Bőlevű Felhasználás: friss fogyasztás Ajánlott termőtáj: a száraz helyektől eltekintve bárhová ültethető az ország területén, védett helyre Ellenállóképesség: korai virágzás miatt kis
Gyümölcse jellegzetes meggy ízű, kevés cukortartalommal, több savval.
Gyümölcse nagy (220-280 g), dekoratív, héja karakteresen piros, korán színeződő. Húsa kemény, roppanó, íze kiváló. Faj: Malus domestica Származás: Hollandia Érés idő: szeptember közepe Termékenyülés: triploid fajta, ami azt jelenti, hogy másik két almafajta szükséges a megporzásához (Gala, Golden delicious, Golden Reinders Braeburn, Idared) Termőre fordulás: korai, nagy terméshozamokat követő évben szakaszos Felhasználás: téli fajta, megfelelő körülmények között júniusig eltartható, aszalás
Faj: Malus domestica Társneve: Campbell delicious, Redchief Származás: USA, 20. század eleje Érés idő: szeptember vége – október eleje Termőre fordulás: 2-3 év Termékenyülés: porzófajta szükséges (Jonathán, Gala, Elstar, Fuji, Idared) Leírás: termése igen nagy méretű, héja sötétvörös, fényes, íze rendkívül aromás. Fája 6-7 m magasra nő Felhasználás: desszert alma, jól tárolható Ajánlott termőtáj: országosan Ellenállóképesség:
Leírás: gyümölcse nagy, gömbölyded, felszíne majdnem sima, a héj színe élénkpiros, erősen viaszos. Húsa világossárga, bőlevű, édes, fűszeres ízzel. Kiváló ízű almafajta. erőteljes, nagy koronát nevel. Származás: Érés idő: szeptember vége – október eleje Termékenyülés: porzópár szükséges (Grenny Smith, Jonathán, Gála, Gloster, Idared, Cox narancs, Red Rome, Starking, Summerred, Téli arany parmen) Felhasználás: téli tárolás, fogyasztás, ivólé, aszalás Ajánlott termőtáj: országszerte Ellenállóképesség
Gyönge növekedésű fája miatt kisebb kertekbe is ajánljuk. Faj: Malus domestica Származás: Újzélandon 1952-ben véletlen magoncból keletkezett gyümölcsfa. Feltételezés szerint szülő fajtái a Lady Hamilton és a Cox’s Orange Peppin Érés idő: október közepe Termékenyülés: porzófajta szükséges (Granny Smith, Gala, Idared). Korán termőre fordul, bőven terem Felhasználás: jól szállítható, tárolható Ajánlott termőtáj: Ellenállóképesség: közepesen korán virágzik, fa
Hasonneve: Fekete budai, Jenei fekete, Törökszőlő Származása: bizonytalan "Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek tartják, mások pedig Albániát jelölik meg, származási helyéül. A neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből ered. Magyarországra a Balkán-félszigetről került, valószínűleg szerb közvetítéssel, a török kiűzését követően, a 18. században. Hazánkban gyorsan elterjedt és a reformkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették - napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbek
Termése közepes méretű, héja hamvas, piros. Húsa lágy vagy közepesen kemény. Fája kis növekedésű, ritkás ágrendszerű. Származás: Kelet-Németországi fajta (Drezden-Pillnitz Kutatóintézet) a Helios és az Apolló keresztezésével (1985. év) Érés idő: július vége – augusztus eleje Termőre fordulás: korán termőre fordul, rendszeresen terem, közepes terméshozamú Termékenyülés: Felhasználás: asztali, konyhai, friss fogyasztás Ajánlott termőtáj: házikerti fajta Elle
Nagyon kései fakadási idejű, így a késő tavaszi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Könnyen törhető.
Hazai elterjedése: az Alföldről a csepleszmeggyet a mezőgazdasági művelés kiszorította, ezért az országban inkább csak a középhegységeinkben (Északi, Dunántúli) elterjedt Hajtásrendszere: lassú növekedésű, mint a legtöbb gömbfa. Nyírás nélkül fejleszt szabályos gömb koronát. Koronája idővel 2-4 m átmérőjűre terebélyesedik. Fehér virágai áprilisban nyílnak, termést nem hoz. Termőhely-igénye: Igénytelen. Napos, meleg, laza talajú helyet kedvel. Sovány, száraz talajt és a városi klímát jól tűri. Ellená
Faj: Malus domestica Származás: P. Rick Woodstock-i (New York állam) famján keletkezett 1800-ban. Jonathan Hasbrouck hívta fel rá a figyelmet. A 80-as években került Európába, az egész világon termesztik. (Bereczki nyomán a fajta nevét általánosan Jonathánnak írják). Hazai elterjedése: 1960-ban árugyümolcsösünk 64,5%, üzemi gyümölcsösökben 54,6%. Érési ideje: szeptember végétől október végéig szedik. Novembertől márciusig fogyasztják. Termőképessége: Bőven és rendszeresen termő fajta, igen korá
Társnevei: Nagy zöld ringló Származása nem tisztázott. Francia vagy olasz származásúnak tartják. Érés ideje: Augusztus második fele. Augusztus első felében szedése megkezdhető. Termőképessége: Rendszeresen, igen bőven terem. Termékenyülése: Jól termékenyül, bár egyes típusai önmeddők. Gyümölcse: Minden nagyságú típusa van - majdnem gömbölyű, a kocsány felőli oldalon kissé lapított alakú. Színe sárgászöld, közepesen pontozott. Kocsánya középhosszú, vékony, zöld színű. Húsa zöldessárga, puha, igen bő levű.
Biotermesztésre kiváló fajta Származás: Szerbia Érés idő: október eleje Termékenyülés: porzófajta szükséges (Leskováczi, Angersi, Konstantinápolyi) Termőképesség: jó termőképességű Leírás: fája felfelé törekvő, robosztus fává növekszik, virágzása korai, termése 400-1200 g molyhos, körte alakú, húsa világossárga, illatos, fűszeres Felhasználás: 2 – 3 hónapig tárolható, befőtt, lekvár Ajánlott termőtáj: országosan javasolható ültetése Ellenállóképesség: betegsegek nem károsítják, biotermesz